Înregistrare marcă OSIM, EUIPO, WIPO

Marca înregistrată reprezintă cel mai de preț lucru pe care îl poate deține o firma deoarece: poate fi vândut, închiriat, evaluat. Asigură o bază stabilă de clienți, generează venituri și reputație. De aceea este foarte important procesul de înregistrare marcă și obținerea unui certificat eliberat de către OSIM, EUIPO sau WIPO.

Pentru a înregistra o marcă națională se va depune o cerere de înregistrare marcă la OSIM. Se poate depune direct, prin poștă – cu confirmare de primire la Registratura generală a OSIM – sau pe cale electronică. După achitarea taxelor prevăzute de lege va avea loc publicarea cererii de înregistrare, examinarea cererii cu decizia de admitere la înregistrare, perioada de 2 luni de opoziții și eliberarea certificatului de înregistrare.

Procedura de înregistrare marcă se consideră încheiată în momentul în care nu se mai pot formula opoziții, decizia OSIM privind opoziția a rămas definitivă sau opoziția a fost retrasă.

Una dintre cele mai frecvente întrebări primite este despre cât costă să înregistrezi o marcă la OSIM; vă putem răspunde la această întrebare, dar şi mai important este fapul că putem obţine pentru dumneavoastră o reducere de până la 75% a taxelor de înregistrare marcă.

Pentru înregistrare marcă la nivel european se va depune o cerere de înregistrare marcă la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) iar procedura este asemănătoare celei naționale. O marcă națională înregistrată la OSIM se poate înregistra și la nivel european. O marcă europeană asigură protecţie în toate cele 27 de state europene. Procedura de înregistrare marcă europeană se poate face de către solicitanți membrii ai UE cât şi de persoane din afara Uniunii.

Pentru înregistrare marcă internaţională se depune o cerere de înregistrare marcă la WIPO (World Intellectual Property Organization). Cererea de înregistrare marcă internaţională se depune prin OSIM cu condiţia să existe o înregistrare naţională anterioară sau constituirea unui depozit naţional reglementar. Pe lângă avantajul de a depune o singură cerere de înregistrare marcă şi de a obţine protecţie în mai multe ţări, un alt avantaj este dat de preţul pentru înregistrare marcă internaţională, astfel ca taxele sunt mult mai mici decât cele ce s-ar fi plătit în cazul unei înregistrări de marcă la nivel naţional în fiecare dintre statele în care se doreşte protecţia mărcii.

Având în vedere valoarea mărcilor și importanța pe care acestea o au în determinarea succesului de piață a unui produs este necesar să te asiguri că marca este înregistrată pe piețele relevante pentru business-ul tău.

Trimite-ne un mesaj